10 fenomenen die zich voordoen bij prille aanstaande oma’s

 • door Mama

Als je net hebt gehoord dat je oma gaat worden, staat je wereld waarschijnlijk even op zijn kop. Het is ook niet niets, jouw kind dat zelf een kind voortbrengt. Een klein wezentje dat zich volop aan het voorbereiden is om op de wereld te komen. En jij die een nieuwe rol krijgt toebedeeld: die van OMA.

10 fenomenen die zich voordoen bij prille aanstaande oma’s

Deze fenomenen durven zich weleens voor te doen bij prille aanstaande oma’s:

 1. Je loopt op wolkjes. Een schattig ukkepukkie op komst. En dan niet zomaar een ukkepukkie, maar jouw kleinkind, ongetwijfeld het allerliefste, allerslimste en allermooiste kindje ooit! Een lief, klein baby’tje dat je met liefde zult kunnen overstelpen en onnoemelijk zult kunnen verwennen. Heerlijk!
 2. Als je (schoon)dochter komt eten, dan check je vijf keer of het gerecht dat je op tafel wilt toveren, absoluut zwangerschapsproof is. En als je sla serveert, dan sta je die voor de zekerheid zeven keer fanatiek te wassen.
 3. Je bent behoorlijk bezorgd. Je mag niet denken aan wat er allemaal kan mislopen… En je kunt je niet meer herinneren dat je je daar in jouw tijd ook zo bewust van was.
 4. Google wordt je nieuwe metgezel. Je zoekt op hoe groot dat kleine wezentje nu al is en hoe het precies zit met de ontwikkeling. Je zoekt alles op over zwangerschapskwaaltjes, over wat je (schoon)dochter beter wel of niet kan doen of eten en over genetica (Hoe groot is de kans dat je kleinkind blauwe ogen zal krijgen? En zou hij of zij krulletjes hebben?).
 5. Je wordt met de regelmaat van de klok teruggeflitst naar de tijd dat je zélf zwanger was. Precies, je was het helemaal vergeten, maar van dat kwaaltje had jij ook last! En je voelde je ook zus of zo!
 6. Je haalt nostalgisch de fotoboeken van onder het stof of snuistert nog eens door de babyspulletjes die je hebt bewaard als herinnering.
 7. Je kunt je nieuwsgierigheid nauwelijks bedwingen. Zou het een jongetje zijn, of toch een meisje? En hoe zullen ze de baby gaan noemen? Zal de baby op de papa lijken, of toch eerder op de mama? Zó spannend!
 8. Je zou het willen uitschreeuwen tegen iedereen die het horen wil: jij wordt oma!
 9. Je kunt je nauwelijks bedwingen en gaat bij het shoppen toch snel even langs op de babyafdeling. En misschien koop je al een schattig pyjamaatje of een knuffelbeer. Dat kleintje moet worden verwend, toch?
 10. Stiekem hou je je ogen en oren goed open om inspiratie op te doen over namen, geboortekaartjes of doopsuiker. Ja, je weet wel dat jij dat allemaal niet hoeft te kiezen, maar het kan geen kwaad om af en toe wat mee te denken, nietwaar.
Ik word oma

Meer lezen?

Dat overweldigende gevoel om voor het eerst (of opnieuw) oma te worden, is haast niet te omschrijven...

In 'Ik word oma' vinden toekomstige oma's - en ook trotse opa's - heel veel tips en inspiratie. En het is het perfecte cadeau om de komst van een nieuw kleinkind aan te kondigen!

Je leest er hier meer over.