10 vragen aan … mama Sofie

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt Sofie, mama van 2 dochters (12 en 10) en een zoon (7) onze vragen.

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Hen de wereld laten zien, begrijpen, waarderen, en dan de verwondering zien, hun hersentjes zien werken, en hen begrijpend zien knikken of hun eigen mening zien vormen.

Uitleggen waarom het belangrijk is om de juiste volgorde aan te houden van het recept - Yes, de pudding is deze keer niet aangebrand!!. Hen de verschillende vlindersoorten leren herkennen - Ooooh, dat is een nieuwe!!. Uitleggen waarom het belangrijk is om te gaan stemmen - Ach zo.. Pff, ingewikkeld hoor.

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

De verantwoordelijkheid, elke dag, voor wel 1000 dingen. Zien dat hun huiswerk in orde is, dat er brood gehaald wordt voor in de brooddoos, dat hun halfjaarlijkse tandartscontrole gepland wordt, dat ze vervoer hebben naar en van de sporttraining,…

Respect voor alle alleenstaande ouders, bij wie echt álles op hun schouders terechtkomt.

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Mijn respons op de driftbuien van mijn oudste. Ik begreep niet waarom ze maar bleef doorrazen en me steeds wegduwde, terwijl ik haar wou kalmeren en knuffelen. Ik werd er verdrietig van, kwaad, hondsmoe...

Al die jaren later begrijp ik dat ze tijd nodig heeft om uit te razen en tot zichzelf te komen, en dat stilte en afstand op zo’n momenten het beste is wat ik haar kan bieden.

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

Mijn perceptie van tijd en properheid :-). Vroeger was 10 minuten meer dan lang genoeg om me klaar te maken voor een uitstap, nu moet ik minstens 30 minuten op voorhand roepen ‘we gaan vertrekken!!’ en dan begint de zoektocht naar de schoenen, het terughollen voor de achtergelaten zwemzak…

En alle kleren lagen ofwel netjes gevouwen in de kast ofwel gesorteerd bij de wasmachine. Niet nodig om uit te leggen in welke richting dat geëvolueerd is zeker?

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

Ik werk minder dan mijn man, dus het leeuwendeel van het huishouden en de zorg voor de kinderen is voor mij. Papa springt bij waar hij kan, en doet een groot deel van het vervoer naar sportclubs, verjaardagsfeestjes, wedstrijden, …

Onze taakverdeling is constant in evolutie, maar werkt voor ons, mits een goede planning (lees: een dikke agenda en veel To Do lijstjes).

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

Dat is een moeilijke, want ik geloof dat we ook zelf veranderd zijn als persoon en als koppel, buiten de invloed van de kinderen. Ouder en wijzer dus, maar nog steeds gelukkig samen.

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Ik ben geëvolueerd van fulltime werken met dagelijks 2 uur pendelen (één kind) naar 3/5 en 50 min pendelen (3 kinderen). Mijn man bleef fulltime werken. Ik ging dus minder werken en dichter bij huis, maar nog steeds op mijn niveau en met een job die ik graag doe. 

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

Zwemmen en wandelen is altijd fijn. Pretparken, shows en bioscopen, daar pas ik liever voor. Gelukkig ziet de papa dat wel zitten en gaan ze soms met z’n vieren op papa-uitstap. Meestal duik ik dan dankbaar mijn (stille!) tuin in. 

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

De pizzeria! Onze favoriete Italiaan heeft een familietafel, en gezinnen met kinderen worden er altijd snel bediend. Kiezen is ook nooit moeilijk, want iedereen heeft er zijn favoriete gerecht.

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Kinderen moet je soms ‘op gang trekken’. Als ze geen zin hebben om buiten te spelen, ga ik buiten de was ophangen of onkruid wieden. De kans is groot dat ze volgen en even zitten kijken, maar dan gaan schommelen of met de kippen beginnen te spelen. Idem met Duplo/Lego: ik bouw 5 minuten mee en de kans is groot dat ze vrolijk in hun eentje verder bouwen terwijl ik aan het eten begin.

Let op de “de kans is groot…” – ’t is dus geen waterdichte strategie ;-)