

Jullie bengels kramen heel wat leuks uit. De 10 winnaars van de ‘beste’ uitspraken – wat een moeilijke selectie, want ze waren echt stuk voor stuk geweldig! – worden verwittigd en kunnen dankzij Bambix Belgium binnenkort het Vos en Haas Feestboek uitstallen op hun boekenplank.
En voorlezen natuurlijk! Van 1 tot 31 maart is het jeugdboekenmaand (die in 2021 z’n 50 jaar viert). Profiteer ervan om samen nieuwe, leuke boekjes te ontdekken. Je kindje voorlezen is trouwens een prima stimulans voor de ontwikkeling van zijn of haar spraak – op naar nog meer gekke praat, right?
Iedereen die een uitspraak van die minibabbelaar instuurde en alle andere ouders met voorleesliefde, kunnen ook het gratis voorleesboekje van Bambix uitproberen.
Top 20 peuter- en kleuterquotes:
Taalontwikkeling start … meteen na de geboorte. Op het moment dat je baby voor de eerste keer zijn stembanden uittest. De interactie met jou als mama of papa, zusjes en broertjes, grootouders … is een nadien belangrijke factor. En wees maar zeker dat je kleintje ook heel wat oppikt in de crèche en op school – misschien soms meer dan je zou willen :-).
1. Fase 1: geboorte tot 1 jaar
Tijdens het eerste levensjaar legt je kindje legt de basis voor de hele taalontwikkeling. Dat huilen is niet meteen je favoriete geluid, maar het bewijst alvast dat het goed zit met de adem- en stemfunctie. Dat een baby vooral de stem van mama herkent – haha! – is ook een goed teken. Een goed gehoor is zeer belangrijk in de vroege taalontwikkeling.
Enkele mijlpalen:
2. Fase 2: van 1 jaar tot kleuter
Het is zover: je kindje begint zelf woorden te vormen. Vergeet die stille momentjes maar vanaf nu. In het begin zijn het de zogenaamde ‘protowoorden’, zoals klanknabootsingen of woorden die bestaan uit brabbels. Maar al snel kan je de eerste woordjes herkennen – oké, ze zijn vaak enkel verstaanbaar voor mama (en papa, als hij goed luistert J).
De woorden van je kindje verwijzen bijna altijd naar zijn/haar kleine leefwereld. Maar de woordenschat neemt snel toe. De gebruikelijke volgorde:
Meer over de taalontwikkeling van baby en peuter lees je hier.
3. Fase 3: kleutertijd
Je kindje leert de meeste klanken correct uit te spreken. Soms zorgen lastige medeklinkers nog voor wat haperingen, maar die verdwijnen rond de leeftijd van 4,5 jaar. De woordenschat neemt een hoge vlucht.
4. Fase 4: einde van de kleuterschool
Je kind bereikt stilaan de voltooiingsfase. Voor de mondelinge taal leert het niets nieuws meer, al zal het de vaardigheden natuurlijk nog bijschaven. Het is ook tijd voor iets anders: schriftelijke taalontwikkeling. Lezen en schrijven dus.
Meer over de taalontwikkeling van je kind als kleuter lees je hier.
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Het heeft een erg gunstig effect op de woordenschat en het inzicht in zinsbouw van je kleine spraakwaterval. Dus lees die zelfde zinnen, dat zelfde boek maar veelvuldig voor!
Door die verhalen te horen, ontdekken kinderen ook hoe een verhaal in elkaar steekt. En ze leren de wereld rondom hen begrijpen.
Nog een voordeel: je kindje beseft dat lettertjes naast elkaar woorden vormen en een betekenis hebben. Let er maar eens op: als je kindje het verhaal navertelt, glijdt het vaak met de vinger over de letters, alsof het leest zoals jij.
Een boek is niks voor een baby? Think again. Laat je baby gerust sabbelen op een plaatjesboek, laat een peuter bouwen met boeken … Ermee bezig zijn is eerste stap. Trouwens, er bestaat geen ‘ideale leeftijd’ om te starten met voorlezen. Kies dat maar lekker zelf.
Pas je natuurlijk een beetje aan. Een baby heeft weinig aan een verhaaltje van Jip en Janneke. Prentjes bekijken en dingen benoemen is al voldoende. Zorg van in het begin voor interactie tussen jou en je kindje tijdens het voorlezen. Laat het aanwijzen, geluiden nabootsen, zinnen aanvullen, vraagjes beantwoorden … Maar geef het ook voldoende ruimte om zelf te vertellen en ontdekken.
Nog meer voorleestips? Ontdek ze hier.
(Voor)lezen stimuleert niet alleen de taalwontwikkeling van je kindje, het is ook gewoon leuk! Gezellig samen een verhaaltje lezen voor het slapengaan. Ben je al 5 keer door de boekjes op plank gegaan? En zoek je een nieuw verhaaltje? Dan is een avontuur van het beertje Bambix misschien een idee. Ontdek ‘Bambix gaat op stap (in het bos)’.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Bambix. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.