De Mama Baas Podcast

  • door Mamabaas

Podcasts, ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. En natuurlijk kon ook Mama Baas daarbij niet achterblijven. We zijn dan ook blij dat en ongelooflijk trots om onze eigen Podcast te mogen voorstellen!

  

‘Hoe doen andere mama’s dat toch?‘ Stel jij je ook vaak deze vraag? Dan komt onze podcast als geroepen!

Elke maand brengen we een podcast met telkens een ander thema. En die podcasts zijn natuurlijk allemaal overgoten met ons typisch Mama Baas-sausje: net zoals je bij Mama Baas zou verwachten brengen we een combinatie van zowel mama-verhalen als experten die aan het woord komen. Herkenbare verhalen én bruikbare oplossingen en tips dus. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door radiostem en gastvrouw Tine De Donder.

De thema’s gaan van slapen bij baby’s en jonge kinderen over huilbaby’s tot peuterpuberteit. In een halfuurtje kom je heel wat meer te weten over deze onderwerpen. En het handige aan zo’n podcast? Je luistert waar én wanneer je wil, onderweg of thuis. Zo wordt dat voedingsmoment of dat zoveelste ritje van Taxi Mama meteen ook een moment voor jezelf.

Hoe luisteren?

  • Heb je een iPhone of iPad, gebruik dan de Podcastapp.
  • Heb je een andere smartphone of tablet, gebruik dan de Spotify of Podcast Addict.
  • Via jouw computer kan je iTunes gebruiken of hieronder luisteren.

Abonneer je meteen, dan blijf je op de hoogte van nieuwe afleveringen!

 

Afleveringen seizoen 2

De eerste aflevering: peuterpuberteit 

In het tweede seizoen starten we met de alombekende ‘Peuterpuberteit’. Wat is dat? Bestaat het echt en hoe ga je ermee om? Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers helpt al vele jaren mama’s en papa’s die ten einde raad zijn bij de driftbuien, slaap- en eetproblemen van hun peuter of kleuter. We kaarten herkenbare situaties aan en roepen de hulp in van Karolien.

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Bambix. Ervaar het plezier van groeien met Bambix. Groeimelk van Bambix is 100% Belgisch, bevat alle essentiële bouwstenen voor jouw bengel en géén toegevoegde suikers. Alle info op www.bambix.be

De tweede aflevering: opvoeden in een verwenmaatschappij

In de tweede aflevering focussen we op opvoeden in een verwenmaatschappij. Ouders willen hun kinderen vaak alles geven om hen gelukkig te maken. Is er iets leuker dan je kind in de watten te leggen en blije gezichtjes te zien? Maar is dat wel zo’n goed idee? Marijke Bisschop, pedagoge en gedragstherapeute, gaat dieper in hoe we onze kinderen kunnen belonen, zonder ze te verwennen.   

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Yongo. Met de Yongo-app sparen je kids samen met familie en vrienden voor een zelfgekozen cadeau én bouwen ze kapitaal op voor later. De kinderen kiezen waarvoor ze sparen en jij beslist hoe je op lange termijn voor hen spaart. Alle info op www.yongo.be

De derde aflevering: starten met borstvoeding

In de derde aflevering is het onderwerp borstvoeding.  Vroedvrouw en lactatiekundige Joke Muyldermans helpt pas bevallen mama’s met het starten en het geven van borstvoeding. Enkele feiten en fabels komen aan bod. Daarnaast gaan we ook dieper in op enkele psychologische vragen die rond het thema hangen. 

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Avent. De nieuwe elektrische borstkolf van Philips Avent imiteert de natuurlijke zuigbeweging van baby’s. Zo komt de melk sneller vrij en verloopt het afkolven comfortabel, snel en discreet. Alle info op www.philips.be

Afleveringen seizoen 1

De eerste aflevering: huilbaby’s

Onze eerste podcast gaat over het thema huilbaby’s. Een paar mama’s vertellen openhartig over de wanhoop die gepaard gaat met een baby die veel huilt en de impact daarvan op het gezin. Ze vertellen over hun zoektocht naar een oplossing en het onbegrip waar ze soms mee te maken kregen. Kind- en jeugdpsychiater en psychotherapeut Binu Singh belicht het onderwerp en geeft meer informatie en tips.

Boekentip voor wie hier meer wil over lezen na de podcast: Mama's vertellen - Ontroostbaar.

De tweede aflevering: hoogsensitiviteit

In de tweede aflevering gaat gastvrouw Tine De Donder in gesprek met expert Bieke Geenen over Hoogsensitief ouderschap. Hoe zorg je als hoogsensitieve ouder ook goed voor jezelf? Enkele mama’s komen aan bod en stellen vragen waar ze mee worstelen als hoogsensitieve ouder en/of als ouder van een hoogsensitieve zoon of dochter. Met de informatie en tips van Bieke hopen we je een stap vooruit te helpen.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema: Bieke Geenen schreef dit jaar het boek Hoogsensitief ouderschap – het eerste boek voor hoogsensitieve ouders.

De derde aflevering: wanneer naar de dokter? 

Wat heb je allemaal nodig in je apothekerskast wanneer je een baby of peuter in huis hebt rondlopen? Wat doe je het best bij verslikking en zijn groeipijnen iets om je zorgen over te maken? Tijdens deze aflevering stellen enkele mama’s hun kleine en grote vragen en huisdokter Helena Welvaert geeft er met veel plezier een antwoord op.

Wie na het luisteren van de podcast nog meer wil weten hoe je kwaaltjes, kleine ongelukjes of gevaarlijke situaties moet aanpakken, kan het boek EHBK* (*Eerste Hulp bij Kleine Kinderen) in huis halen.

De vierde aflevering: Slaap, baby, slaap

Veel ouders vallen van hun roze wolk als hun kersverse baby een slechte slaper blijkt te zijn. Toch kun je met een gerichte aanpak veel problemen voorkomen.Tijdens deze aflevering stellen enkele mama’s vragen over de slaapproblemen die zij ervaren met hun zoontje of dochtertje. Zo leer je heel wat meer over de slaappatronen en dutjes bij baby’s. Ook het slapen bij peuters en kleuters komt aan bod.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema kan het boek Slaap, baby, slaap van Nathalie Schittekatte in huis halen.

De vijfde aflevering: Premature kindjes:, een Q&A

Een vroeggeboorte betekent het begin van een erg onzekere en zware periode voor zowel de ouders als de baby. Welke gevolgen heeft een vroeggeboorte voor de baby en hoe ontwikkelt hij zich buiten de anders zo veilige baarmoeder? Deze en andere veelvoorkomende vragen van ouders met een premature baby komen aan bod in deze podcast.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema kan het boek Mijn kind is te vroeg geboren in huis halen.