Kindje verkouden? Uitzieken is het beste medicijn!

  • door Mamabaas

Een team internationale artsen roept in het toonaangevende tijdschrift British Medical Journal op om niet zomaar medicatie te geven aan kinderen die hoesten of snotteren. Simpelweg omdat medicatie niet helpt, of omdat het nut ervan in elk geval niet te bewijzen valt. De beste medicatie is géén medicatie.

De meeste ouders zullen het wel herkennen. De herfst is nog niet helemaal in het land, of daar zijn de eerste ziektekiemen alweer prominent aanwezig. Als ouder wil je je hoestende en/of snotterende kleintje dan natuurlijk graag helpen, maar volgens onderzoekers in de British Medical Journal is dat dus niet door hen medicatie te geven.

Het nut van die medicatie valt namelijk niet te bewijzen bij snotteren of hoesten. Bovendien zijn er ook nadelen verbonden aan medicatie. Hoestsiroop bijvoorbeeld, dat onderdrukt de ademhaling en is dus niet zo onschuldig als het lijkt.

Wat wel helpt? Veel geduld, want je kindje gewoon laten uitzieken is het beste wat je kan doen.

Deze tips kan je in het achterhoofd houden als je kindje hoest of snottert dat het een lieve lust is:

  1. Zorg ervoor dat je kindje voldoende drinkt, om uitdroging tegen te gaan.
  2. Spoel de neus met fysiologisch water.
  3. Laat je kindje voldoende rusten.
  4. Een paar lepels honing per dag kunnen het hoesten verzachten. Let echter op: onder één jaar wordt het afgeraden om honing te geven aan je kindje.

In principe gaat een snotvalling na enkele dagen over, dus geduld hebben is de boodschap.

 

Bron: Het Nieuwsblad