Mama Dieet: Gebruik je best light producten?

Als je probeert te vermageren, grijp je misschien wel al eens naar light producten. Maar is het nu echt beter dan het gewone product?

Belangrijk om weten is dit: een ‘light’ product bevat ‘30% minder vet, suiker of calorieën’.  Het is best om zelf eens kritisch naar de bestanddelen in die light producten te kijken. Want ‘30% minder’ betekent ook niet ‘zonder’ vet, suiker of calorieën.

Enkele producten op een rij

Het label ‘light’ kan dus voor de nodige verwarring zorgen. Concreet:

 • Light of zero frisdranken: deze zijn qua calorieën duidelijk een betere keuze dan de gewone gesuikerde variant.  

  Het verschil in cijfers:

  1 glas frisdrank: 90 kcal

  1 glas light frisdrank: 0 kcal

  Wist je trouwens dat een light of zero frisdrank eigenlijk op hetzelfde neerkomt? Ze bevatten alle twee zoetstoffen. Vaak zelfs dezelfde soorten, maar in een verschillende verhouding. Het heeft eigenlijk puur met smaakvoorkeur en marketing te maken.  

 • Light kaas: is ook duidelijk beter. Let wel op, want er zijn veel varianten. Op een verpakking staat het vetgehalte aangeduid met een “+”. Een gewone kaas is een 50+ kaas. Daarnaast zijn er kazen van 15+, 20+, 25+, 30+. Het spreekt voor zich: hoe lager het cijfer, hoe lager het vetgehalte.

  Het verschil in cijfers:

  30g gemalen ‘gewone’ Emmenthal (50+): 120 kcal

  30 g gemalen light emmenthal (30+): 85 kcal

  Eigenlijk heeft iedereen er baat bij om voor magere of light kazen te kiezen. Ze bevatten immers altijd minder slechte vetten van het verzadigd type.

 • Suikervrije koekjes en suikervrije chocolade: zijn in realiteit vaak even calorierijk als de gesuikerde versies. De suiker wordt in deze koekjes en chocolade vervangen door een zoetstof, die afhankelijk van de soort al dan niet calorieën bevat. En omdat de smaak niet optimaal is zonder suiker, wordt er in deze producten vaak extra vet verwerkt om de smaak wat te maskeren.

  Het verschil in cijfers:

  1 reep (50g) light melkchocolade: 240 kcal

  1 reep (50g) gewone melkchocolade: 265 kcal

En nog een weetje om het af te leren:

Ze kunnen dan wel minder calorieën bevatten, uit onderzoek blijkt dat we geneigd zijn om méér van light producten te eten of te drinken dan van de ‘gewone’ variant. Onder het motto: het kan toch geen/minder kwaad. En dus zorgen die ‘gezondere’ light producten ervoor dat we te veel gaan consumeren …

Mama Dieet

Meer lezen?

Meer info over het boek Mama (Di)eet vind je hier