Mama ziet je doodgraag, maar ze heeft het nu alleen een beetje moeilijk

  • door Gastmama

Tot 12 procent van de Belgische ouders kampt met een 'parentale burn-out'. De symptomen? Emotionele uitputting, geen empathie meer kunnen opbrengen voor je kind en het idee dat je als ouder gefaald hebt. Ook deze gastmama heeft het erg moeilijk en schreef moedig haar verhaal neer. 

Tijd voor hulp

'Ik ben geen schrijftalent maar ik zit in de put en wil ergens mijn verhaal kwijt. Ik heb het gevoel dat ik nergens terecht kan en heb daarom geprobeerd om mijn gevoelens even neer te pennen. Mama zijn is zo heftig en ik moet het van me af kunnen zetten, maar ik weet niet hoe. Ik denk dan ook dat het voor mij tijd word om hulp te zoeken, want mama weet het allemaal niet meer...' Hieronder haar verhaal.

Tot uiterste gedreven

Mijn dochter is de allerliefste dochter die er is en ik kan haar nog geen dag missen. Maar toch zit mama er compleet onderdoor. De driftbuien, de woede, het verdriet… Mama weet er geen blijf meer mee. Alle verschillende gevoelens die in mij zitten komen op hetzelfde moment naar boven en ik weet er geen blijf meer mee. Ik weet niet welke gevoelens ik het eerst moet aanpakken en hoe ik dat dan precies moet doen. Ik word van het ene uiterste in het andere gedreven en mijn hoofd tolt…

Het is nog steeds zo’n ongelofelijk taboe. Ik kan en durf er met niemand over te praten. Want wat zouden andere mensen daar van denken? Als ze horen dat je het moeilijk hebt en dat je je dochter ‘niet altijd even graag ziet’. Wat als ze horen dat je soms gewoon weg wil gaan van thuis en niet meer terug wil komen? Wat als ze horen dat je je geduld verliest en als een losgeslagen weerwolf tegen je kind tekeer gaat? Maar wat moet je doen als het even niet meer weet en je er toch met niemand over kan praten? Wat moet je doen als je bang hebt om scheef bekeken te worden?

Eén gevoel overheerst: liefde

Het blijft een taboe, maar ermee rondlopen is zo verschrikkelijk moeilijk. Het gevoel hebben dat je faalt als moeder, dat er gewoon geen enkele manier is om je kind te laten luisteren. Alles heb je al geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Je probeert er wel eens over te praten maar die gesprekken zijn altijd ‘luchtig’. “Het komt allemaal wel goed”.

En dat zal ook wel, maar mama heeft het moeilijk. Van ongelofelijk trots, naar radeloos. Van hopeloos verliefd, naar verdrietig. Van gemis naar boosheid. Van vertederd naar ongeduld. Van blijdschap naar moeheid. En toch is er maar één gevoel dat overheerst: liefde.

Geloof het of niet, maar mijn dochter is de liefste van de wereld!

Maar mama heeft het even moeilijk…