Mijn Opruimboek: je woning stap voor stap opruimen

Onze expert Tina is opruimcoach en heeft net een boek uit over hoe je op een haalbare manier je huis kunt opruimen. In dit artikel overloopt ze verschillende opruimmethodes en legt ze uit hoe haar eigen methode werkt.

Opruimen, Oprommelen en Ont-spullen

Dit praktische werkboek zorgt ervoor dat je stap per stap door je woning kan gaan om ‘op te ruimen, op te rommelen of te ont-spullen’.

Er zijn zoveel termen om te zeggen dat je afscheid wilt nemen van overtollige of ongebruikte spullen. Het is dus ook zo dat er wereldwijd uiteenlopende methodes bestaan om dat opruimen aan te pakken, maar zijn ze allemaal even doeltreffend?

Verschillende methodes

Ik overloop de meest gekende technieken:

1. Inpakken - methode

Techniek: pak de volledige inhoud van je woning in, net zoals bij een verhuis. Ga daarna stelselmatig alleen uitpakken wat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Na drie maand kan je dan afscheid nemen van alles wat niet uitgepakt is.

Wat er zo goed aan is:

 • Efficiënt maar wel ‘vrij’ extreem

Maar euhm:

 • Zeer tijdrovend, je moet alles inpakken,
 • Duur vanwege al het materiaal dat nodig is om alles in te pakken,
 • Door onze vier seizoenen zou je deze actie dus al twee of drie keer moeten herhalen.

2. 1x/dag

Techniek: je gooit elke dag één ding weg. Je bepaalt zelf wat en hoeveel je weggooit.

Wat er goed aan is:

 • Zeer eenvoudig,

Maar euhm:

 • Trage vooruitgang,
 • Visueel niet stimulerend om verder te zetten.
   

3. KonMari

Deze methode werd door de Japanse Marie Kondo uitgewerkt. Techniek: zij vertrekt vanuit het idee ‘Wat wil ik bewaren?’. Haar vraagstelling is tweeledig: ‘Heb ik dit nodig?’, met daaropvolgend ’Word ik hier gelukkig van?’. Met deze twee vragen kan je per categorie doorheen je woning aan de slag gaan.

Hierbij moet wel vermeld worden dat er een groot mentaliteitsverschil heerst tussen Japan en Europa. De huizen in Japan zijn een stuk kleiner in vergelijking met onze ruimere woningen. Daardoor gaan Japanners zuiniger om met plaats dan wij. Bovendien nemen ze in Japan op een traditionele manier afscheid van dingen, terwijl er in Europa meer een wegwerpcultuur bestaat.

Wat er zo goed aan is:

 • Verschillende boeken beschikbaar

Maar euhm:

 • Het verzamelen van de categorieën in je woning is zo‘n grote klus dat je de moed vaak al verliest nog voor de opruimstart

4. Opruim maand-spel

Techniek: elke dag van de maand doe je evenveel stuks weg als de datum. Op de 1e gooi je dus 1 ding weg, op de 10de doe je 10 dingen weg, enz. Je beslist zelf hoe groot je stuks zijn. Dat is ook meteen het addertje onder het gras!

Wat er zo goed aan is:

 • Zeer eenvoudig in het begin,
 • Je kan veel motiverende facebook-groepen vinden om dit spel te spelen.

Maar euhm:

 • Je verliest de motivatie al snel,
 • Door de trage start komen veel deelnemers niet verder dan dag 15.

5. Dozen-methode

Techniek: voorzie drie of vier dozen waarin je al je spullen kan onderverdelen. De dozen zijn ingedeeld als volgt: weggooien, bewaren, weggeven/verkopen (m.a.w. verplaatsen). Je krijgt meteen een duidelijk overzicht en je hebt definitieve keuzes gemaakt.

Wat er zo goed aan is:

 • Simpel en flexibel,
 • Doeltreffend.

Maar euhm:

 • Het is belangrijk om de opruim ook effectief volledig af te werken! Er mogen geen dozen met materiaal in de garage blijven staan.
 • Je tijdsbesteding aan deze oefening moet duidelijk afgebakend worden, zodat je jezelf hierin niet verliest.
Mijn Opruimboek

‘Mijn opruimboek’

Dit boek is gebaseerd op de combinatie van de Dozen-methode en de vraagstelling uit de KonMari-methode. Hierdoor werd een zeer toegankelijke en vooral efficiënte opruimwijze opgezet. 'Mijn opruimboek' bestaat uit 12 hoofdstukken met afvinklijstjes, waardoor elke plaats in je woning onder handen wordt genomen. Er is per hoofdstuk een planning voorzien en er wordt ook een ideale tijdsbesteding aangereikt. Op die manier worden de nadelen van beide methodes tot het minimum herleid, enkel de voordelen blijven over!

Wie gaat er mee de opruim-uitdaging aan?

Meer info op de Facebookpagina 'Mijn Opruimboek'

Voor meer tips en technieken rond het opruimen van allerlei dingen kan je vrijblijvend terecht op de Facebookpagina 365x opruimen.

Tina, Opruimcoach