Wat als je peuter niet wil slapen?

Ik heb een klein mannetje die 'nee' zegt tegen slapen. En geen idee wat ik ertegen kan doen.

Vraag: wat als je peuter niet wil slapen?

Ik las net het verhaal over eetkuren. Peutertjes die 'nee' zeggen tegen alles wat met voeding te maken heeft. Ik heb een klein mannetje die 'nee' zegt tegen slapen. En geen idee wat ik ertegen kan doen.

Mijn zoontje slaapt maximum twee keer een half uurtje tijdens de dag, en 's avonds van 19 uur tot 7 uur. Bij de grootouders of het kinderdagverblijf doet hij zijn oogjes al helemaal niet dicht. In principe is dat niet zo erg, want hij is heel braaf.

De laatste week begint hij te brullen. Niet huilen, maar echt brullen telkens als we hem in zijn bedje willen leggen, zowel overdag als 's avonds. Hij stopt enkel wanneer hij uit zijn slaapkamer mag. Wanneer we met de auto rijden, valt hij natuurlijk wel onmiddellijk in slaap. We dwingen hem niet om te gaan slapen. We leggen hem in bed wanneer hij in zijn oogjes wrijft, een teken dat de voorbije maanden geholpen heeft.

Antwoord: over verlating- en scheidingsangst bij peuters

Beste C.,

Je hebt de laatste maanden al duidelijk geobserveerd hoe het slaappatroon van je zoon in elkaar zit. Het is duidelijk dat hij vooral ‘s nachts slaapt, wat valt toe te juichen. Senne weet al heel goed dat er vooral ‘s nachts wordt geslapen. Toch merk je de laatste tijd problemen bij het slapengaan. Wanneer jullie met de auto gaan rijden, doet dit probleem zich niet voor. Op dat moment voelt en ziet hij nog heel duidelijk jullie aanwezigheid. Je blijft immers bij hem.

Ik vermoed dat het huilen en brullen van je zoon veel te maken heeft met de angst om alleen te zijn. Hij heeft angst om verlaten te worden (verlatings- en scheidingsangst). Zeker wanneer het dan nog eens donker is in de kamer, kan die angst nog heviger toeslaan.

Daarom zou ik je aanraden om nog eventjes in de buurt te blijven als je hem in zijn bedje legt. Zorg ervoor dat hij jou nog hoort of ziet. Blijf nog even in de buurt van zijn kamer en doe een huishoudelijk werkje zoals de was wegleggen. Waarschijnlijk zal hij dan geruster zijn en zich gemakkelijker overgeven aan zijn vermoeidheid.

Verder kan je er ook voor zorgen dat zijn kamer niet helemaal donker is door een klein lichtje aan te laten of het licht op de overloop te laten branden. Ook dat zal voor hem wat rust brengen.

Als hem gehecht is aan een knuffel, kan ook die een redder in nood zijn. Leg dan zeker zijn knuffel dicht bij hem.

Ik hoop dat het brullen en huilen snel overgaat. Onthou ook dat huilen en brullen waarschijnlijk met angst te maken heeft en dat je dit niet oplost door hem te laten huilen en brullen.

Veel succes!