Zoveel geven jullie gemiddeld uit aan Sinterklaas: de resultaten van onze poll!

  • door Mamabaas

Vorig jaar schreven we over een online bevraging rond Sinterklaas, uitgevoerd bij ruim 1.600 Belgen. Daaruit bleek toen dat ouders gemiddeld zo’n 50 euro uitgeven per kind. Wij waren dit jaar zelf weleens benieuwd: hoeveel geven jullie gemiddeld uit aan Sinterklaas? We stelden jullie vorige week die vraag, en werden overspoeld door jullie reacties!

Op Facebook peilden we vorige week naar jullie ervaringen, en vroegen we hoeveel jullie gemiddeld uitgeven aan Sinterklaas-cadeautjes (per kind). Voor alle duidelijkheid: er is geen goed of fout, geen ‘te veel’ of ‘te weinig’. We vinden het gewoon weleens interessant om te zien hoe andere ouders het aanpakken.

Meer dan 3.000 mensen reageerde op onze oproep. Ruim 1.600 mensen gaven daarbij aan dat ze maximum 50€ uitgeven per kind, ruim 1.400 mensen gaven een groter bedrag uit per kind. Uit de reacties konden we opmaken dat die bedragen sterk uiteen lopen. Bij de ene wordt Sinterklaas gevierd met een budget van 10€, terwijl er op andere plaatsen eerder 250€ per kind wordt uitgegeven.

Budget

Veel mensen houden een richtbedrag in het achterhoofd, terwijl anderen gewoon kopen wat ze leuk vinden en wel zien waar ze uiteindelijk uitkomen. Bij hen kan het bedrag dan ook enorm variëren het ene jaar bij het andere. Verschillende mensen geven ook aan dat ze hun budget geregeld uit het oog verliezen, en uiteindelijk een pak meer uitgeven dan ze eigenlijk hadden gepland.

Verschillende ouders geven aan dat ze liever investeren in duurzaam en mooi speelgoed, en daarom voor een iets groter budget kiezen.

Daarnaast vertellen ook veel ouders dat ze het hele jaar door cadeautjes sprokkelen. Stuiten ze op een leuk tweedehandsstuk of een mooie aanbieding, dan kopen ze soms maanden op voorhand al geschenkjes voor de Sint. Op die manier kunnen ze het budget soms behoorlijk beperken.

Sommige mama’s en papa’s vertellen ook dat ze speelgoed gewoon zelf heel leuk vinden, en zich dus volledig laten gaan deze periode van het jaar.

Sinterklaas op meerdere plaatsen

Bij veel mensen wordt er Sinterklaas gevierd op verschillende plaatsen. Zo komt Sinterklaas vaak ook langs bij de grootouders of de meters en/of peters én op het werk van mama en/of papa. Op die manier loopt het totale bedrag dat er per kind wordt uitgegeven natuurlijk serieus op.

Anderzijds betekent het ook dat veel ouders niet alleen budget (moeten) voorzien voor hun eigen kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld hun mete- of petekind, waardoor de uitgaven voor Sinterklaas een serieuze hap uit het gezinsbudget kunnen impliceren.

Andere ouders geven dan weer aan dat Sinterklaas heel bewust enkel thuis komt: Kerstmis wordt op verschillende plaatsen gevierd, maar Sinterklaas is enkel voor mama en papa weggelegd.

Grotere kindjes, groter budget

Voor eenzelfde budget heb je meestal meer opties of meer cadeautjes voor kleinere kinderen dan voor grotere. Bij die grotere kinderen is het budget meteen opgesoupeerd. Een spelletje voor de PlayStation of de Nintendo Switch bijvoorbeeld is meteen een grote hap uit het budget, terwijl baby-speelgoed goedkoper is. Ouders met baby’s of peuters geven dan ook vaak minder uit dan ouders met grotere kinderen.

Sinterklaas versus Kerstmis

Op een paar uitzonderingen na, blijken de meeste mensen Sinterklaas groter aan te pakken dan Kerstmis of Nieuwjaar. Veel ouders geven aan dat ze enkel speelgoed geven aan hun kinderen voor hun verjaardag en met Sinterklaas, waardoor ze een groter budget uittrekken met Sinterklaas.

Met kerst worden er dan weer eerder ‘nuttige’ cadeautjes of centjes gegeven dan speelgoed. Denk maar aan een pyjama, een dekbedovertrek, kleertjes, …  

Hoe jullie het ook aanpakken, groot of klein, we hopen dat alle ouders mogen genieten van enthousiaste kinderkreetjes en blinkende oogjes. Want het draait niet om het bedrag dat je uitgeeft, wel om het enthousiasme van je kinderen en het warme gevoel dat je daarvan krijgt. En daarvoor doen we het uiteindelijk, nietwaar?